Week 3

Terwijl jullie je woensdagmiddag kogeltjelam dronken in oranje tenue, stond ik op de schietbaan. In mijn gewone kloffie. Er waren wel een paar mensen in het oranje gekomen. Maar dat was omdat ze bij de gemeente werkten. Ik had het vrij moeilijk woensdag met het niet-in-Nederland-zijn en voelde me niet appie de kikker. Om mij op te beuren stelde Oyvind voor om eens een lekker potje te gaan schieten. Why not dacht ik.

Aangekomen bij de schietclub keek ik mijn ogen uit. Voordat we daadwerkelijk de baan opgingen haalden we kogels op in een vervallen houten keet die rook naar de geur van verwarming vermengd met houtrot. Achter een tafel wat een kantoor moest voorstellen zaten daar een olijk morsig mannetje plus vrouw. Ik knikte en lachte om grapjes die ik niet kon verstaan omdat ik het Stavanger dialect nog niet onder de knie heb. Maar ik knikte en lachte op de juiste momenten en zo kwam ik er aardig mee weg. De houten keet deed mij denken aan die van de natuurijs-schaatsbaan in Bakkum vroeger. De houten schrootjes die je gemoedelijk toelachen en de armoede van de hele bende die met een enorme onverschilligheid wordt ervaren.

Letterlijk bewapend en beladen gingen we op weg naar de baan. Daar lagen 30 Noren met baard en houthakkerskledij met de benen in spreidstand op de grond. Ik had oorbeschermers gekregen maar de geweren knalden er als een gek doorheen en door de geur van buskruit kreeg ik een nieuwjaarsgevoel. Oyvind legde aan en ging los. Na een minuut of 5 van schieten was het wapens neer en naar voren naar de schijven lopen. Zo’n 300 meter. In een zwijgzame collone die mij dan weer deed denken aan de laatste kilometers van de avondvierdaagse.

Oyvind bleek uitmuntend goed te zijn. Het verbaasde mij niets. In de auto had ik heel stoer gezegd dat ik zeker weten natuurlijk uiteraard ook ging schieten maar ik pieste in mijn broek toen hij het wapen in mijn handen drukte. “Your turn.” Ik keek om mij heen op zoek naar de dichtstbijzijnde exit. “Come on I help you.” Ik twijfelde. Ondanks het feit dat ik na mijn bijna-dood-ervaring met het skydiven met mezelf had afgesproken nooit meer iets te doen tegen mij gevoel in, besloot ik er toch voor te gaan. Twee schoten. En ik bleek een natuurtalent te zijn! Zie de twee gaatjes op de foto op de rand van 10/9 en de rand van 8/7.

IMG_2131

Met mijn Noors gaat het aardig de goede kant op! Bovendien leer ik dankzij Irina Stalin niet alleen de Noorse taal maar ook Russische normen en waarden. Glasnost en perestrojka! En dat voor dezelfde prijs, niet gek toch? Lessen over hoe je als vrouw voor je mannetje moet zorgen. Wat je voor hem moet koken. Of een huis met meerdere verdiepingen goed of slecht is voor een gezin met jonge kinderen (slecht natuurlijk want oh oh oh denk aan de trappen die je als vrouw dan naar boven moet lopen als je kind je roept…). We nemen als oefening de Noorse tv gids door en krijgen les over welke programma’s we wel en niet mogen zien. Vaak zit ik met een open mond te luisteren. En als het me te gortig word vlucht ik snel even naar de wc. In het begin hield ik haar quotes bij maar daar ben ik maar mee gestopt want ze is werkelijk met geen pen te beschrijven. Eentje dan: “Hva betyr (wat betekent) ‘arbeidsledig’? Lieneke weet jij deze? Ja, werkeloos ja, zoals jij.” Helemaal top! 

IMG_2082

Op zaterdag 23 april hebben Oyvind en ik samen met een bevriend stel een super mooie hike gemaakt. Er was een keuze tussen de paden met het type ‘medium’ en  ‘challenging’. Als hardst riep ik natuurlijk challenging! En dat heb ik later geweten ook. Er was geen pad. Slechts een rotswand waar tegenop geklommen moest worden. Zelfs Walter, zo handig als een tijger op steil terrein, moest meerdere keren van mij een kontje krijgen. Tot het moment waarop de hond niet meer mee kon en wij hangend aan stalen beugels langs de rotsen moesten afdalen.

IMG_1953

Eenmaal beneden aangekomen waren daar de grotten! Uitgeslepen door de kracht van ijs vermengd met steen tijdens de ijstijd!

IMG_1992

IMG_1973

IMG_1991

De lessen zijn bijna afgelopen en in mei kom ik even naar Nederland. Ik ga in juni weer verder met de vervolgcursus Noors. Daarna zien we hoe het verder gaat. Ik heb goed plan in mijn hoofd voor de toekomst maar als cliffhanger zeg ik jullie dat dit plan zich wel aan jullie zal ontvouwen de aankomende tijd. 

Ten slotte kan ik jullie melden dat het BBQ seizoen hier reeds in volle gang is:

IMG_2048

En dat Oyvind en ik heel veel lol hebben samen:

IMG_2012 De stalen drol van Stavanger.

IMG_2018 Moestuintje maken.

Ha det bra!

Reageer